Στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή Λάρισας οι μαθητές της Α΄Τάξης του Γυμνασίου Φαλάνης

Την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή Λάρισας,  νυν Αβερώφειος ΕΠΑ.Σ. Λάρισας, επισκέφθηκαν οι μαθητές της Α΄Τάξης του Γυμνασίου Φαλάνης τη Δευτέρα 18-11-2024 στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολικός Λαχανόκηπος: Ένα πολυσχιδές περιβάλλον μάθησης», με στόχο να γνωρίσουν ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της περιοχής μας, του οποίου η ίδρυση και η λειτουργία συνέβαλε καθοριστικά στην εκμηχάνιση του θεσσαλικού κάμπου.

Η προσφορά αυτής της σχολής κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντική στο χώρο της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, επειδή  συνεισέφερε καθοριστικά στην επαγγελματική διαμόρφωση και κατοχύρωση των αποφοίτων του Δημοτικού, οι οποίοι προορίζονταν για την αγορά εργασίας.

Τους μαθητές υποδέχτηκαν η Διευθύντρια της σχολής, κ. Ευαγγελία Σιώκη και ο κ. Νίκος Τσουλάφος, ο οποίος έκανε και την ξενάγηση στα κτίρια και στους χώρους.

Η σχολή βρίσκεται  σε ένα περιφραγμένο χώρο 42 στρεμμάτων και περιλαμβάνει ένα συγκρότημα από 43 οικοδομήματα. Οι εργασίες κατασκευής των κτηρίων ξεκίνησαν το 1908 και ολοκληρώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους το 1911 που η σχολή ξεκίνησε και επίσημα την λειτουργία της με τους πρώτους 55 σπουδαστές της. Η σχολή πήρε το όνομα της από τον μετσοβίτη επιχειρηματία Γ. Αβέρωφ που κάλυψε όλα τα έξοδα κατασκευής και διατήρησης της αγροτικής σχολής.

Από τα μέσα της δεκαετίας 1980-90 λειτούργησαν επαγγελματικές σχολές διετούς φοίτησης με κατεύθυνση τα Γεωργικά Μηχανήματα και τη Κτηνοτροφία, αναβαθμίζοντας το γεωργικό επαγγελματικό εκπαιδευτικό έργο της. Σήμερα στον χώρο λειτουργούν δύο ειδικότητες ΙΕΚ «Τεχνικός Συντήρησης & Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων» και «Διαχειριστής συστημάτων εκτροφής αγροτικών ζώων».

Οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική του χώρου, να γνωρίσουν τα πρώτα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του τυριού, να δουν του μαθητές της σχολής σε ώρα μαθημάτων. Η κ. Κορόστη, καθηγήτρια της σχολής, τους έδειξε σε πραγματικό χρόνο τον τρόπο μέτρησης της έκτασης ενός αγροκτήματος μέσω δορυφόρου και του προγράμματος Agrobox.gr  που χρησιμοποιείται ευρύτατα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας.  Το ενδιαφέρον των μαθητών κίνησε επίσης, και το ηλιακό ρολόι που βρίσκεται μπροστά από το κτίριο της Πληροφορικής. Μέσα στο κτίριο, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που εκτίθεται στους τοίχους ξαναζωντάνεψε την εποχή της ακμής της σχολής.  Την εμπειρία έκανε ιδιαίτερα απολαυστική η  συζήτηση και τα ερωτήματα που έθεσαν οι μαθητές, καθώς και οι ίδιοι προέρχονται από περιοχή που δραστηριοποιείται τόσο στον τομέα της κτηνοτροφίας όσο και στην γεωργική παραγωγή με αποτέλεσμα να υπάρχει «κοινή γλώσσα συννενόησης»

Τους μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου συνόδεψαν η κ. Μελίνα Χοπαλάκη ΠΕ 02, η κ. Ξένια Αγγελάκη ΠΕ02 και η κ. Μαριάννα Καραγιάννη ΠΕ05.