Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Δημιουργία Σχολικού Λαχανόκηπου: Ένα Καινοτόμο Πρόγραμμα Μάθησης», οι μαθητές της Α’ τάξης του Γυμνασίου Φαλάνης επισκέφθηκαν, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025, το εκπαιδευτικό αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η γνωριμία των μαθητών με τη Σχολή, η οποία αποτελεί τη μοναδική εκπαιδευτική δομή στα Βαλκάνια που προσφέρει εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες τόσο στον τομέα της κτηνοτροφίας όσο και στη φυτική παραγωγή. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δυνατότητες σπουδών που παρέχει η Σχολή και να γνωρίσουν τις εκπαιδευτικές της εγκαταστάσεις.
Κατά την περιήγησή τους στο αγρόκτημα, επισκέφθηκαν διάφορες μονάδες, όπως το βουστάσιο, το γαλακτοκομείο, το πτηνοτροφείο και τις γεωργικές καλλιέργειες. Εκεί, ενημερώθηκαν για τις καινοτόμες πρακτικές που εφαρμόζονται από τους σπουδαστές της Σχολής, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, σε όλα τα στάδια παραγωγής και επεξεργασίας των προϊόντων. Οι πρακτικές αυτές βασίζονται στις αρχές της βιωσιμότητας, της περιβαλλοντικής ευθύνης και της κοινωνικής συνείδησης.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη βιωματική μάθηση, καθώς οι σπουδαστές του αγροκτήματος εκπαιδεύονται μέσα από την πράξη στην αγροτική και ζωική παραγωγή, την αγροτική οικονομία και τη διαχείριση φυσικών πόρων. Επιπλέον, αναδείχθηκε η σημασία των νέων τεχνολογιών στην αγροδιατροφή, πάντα με γνώμονα τη βιωσιμότητα.
Στο τέλος της επίσκεψης, οι μαθητές έλαβαν ένα γλαστράκι με πανσέδες από το φυτώριο της Σχολής, ως μικρό αναμνηστικό. Η θερμή υποδοχή, το υπέροχο φυσικό περιβάλλον του αγροκτήματος και ο διαδραστικός τρόπος παρουσίασης κέντρισαν το ενδιαφέρον των μαθητών, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό και συμμετείχαν ενεργά, θέτοντας ερωτήσεις στην υπεύθυνη της ξενάγησης.
Η εμπειρία αυτή άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και ήδη σχεδιάζουμε μια μελλοντική επίσκεψη, με στόχο τη συμμετοχή μας στα βιωματικά εργαστήρια της Σχολής.
Συνοδοί εκπαιδευτικοί:
- Μοσχούλα Χοπαλάκη (ΠΕ02)
- Χρίστος Ζαχαριάς (ΠΕ01)
- Αικατερίνη Τεγούση (ΠΕ06)