Δραστηριότητες  »  Πρόγραμμα Socrates

Περισσότερες Φωτογραφίες από την Ajka της Ουγγαρίας   Το σχολείο της Φαλάνης, Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις, μετέχει στο πρόγραμμα Σωκράτης/Comenius 1 (Σχολικό σχέδιο), τριετούς διάρκειας, αρχίζοντας από το Σχολικό Έτος 2005-2006.
Συντονιστικό σχολείο είναι το Mittelschule Nordwest Torgau Γερμανίας, Εταίρος 1 το Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Φαλάνης, Εταίρος 2 το Banki Donat Szakkepzo Iskola es Kollegium Ajka Ουγγαρίας και θέμα του προγράμματος: “Τοπικές γιορτές”.

Δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν ως τώρα:
α) επίσκεψη των δύο υπεύθυνων για το πρόγραμμα καθηγητριών του συντονιστικού σχολείου στην Ajka της Ουγγαρίας και στη Φαλάνη με σκοπό την οργάνωση προετοιμασία και επιλογή του θέματος εργασίας.
β) συνάντηση όλων των μαθητών και καθηγητών που μετέχουν στο πρόγραμμα από τις 30-9-2005 ως 6-10-2005 στην Ajka, όπου, εκτός από τις ομαδικές εργασίες στο σχολείο, μαθητές και καθηγητές πήραν μέρος σε τρύγο και σε πολιτιστικές-φολκλορικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται με την ευκαιρία του τρύγου.

Περισσότερες φωτογραφίες από την επίσκεψη στην Ajka Ουγγαρίας

 

   Επίσκεψη στο Torgau της Γερμανίας
  Από τις 6 έως τις 12 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των αντιπροσωπειών των συνεργαζόμενων σχολείων στο Torgau. Εκεί, μαθητές και καθηγητές, αφού ξεναγήθηκαν στην πόλη, είχαν την ευκαιρία να δουν και να δοκιμάσουν στο μουσείο "αναγεννησιακής μόδας" ενδύματα που φορούσαν άνθρωποι διαφόρων κοινωνικών τάξεων στην περίοδο της αναγέννησης.
  Επισκέφτηκαν επίσης το μουσείο μπύρας της πόλης, καθώς το Torgau έχει παράδοση αιώνων στην παρασκευή αυτού του ποτού, στην προτεσταντική εκκλησία, από τις πρώτες που ιδρύθηκαν από τον Λούθηρο, ο οποίος έζησε και έδρασε για χρόνια στην πόλη του Torgau που υπήρξε πολιτικό κέντρο της μεταρρύθμισης., μάλιστα ο τάφος της γυναίκας του Καταρίνας βρίσκεται στο Torgau, αφού εκεί πέθανε.
  Ένα σημαντικό αξιοθέατο μνημείο που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν επίσης οι επισκέπτες ήταν αυτό το οποίο στήθηκε δίπλα σε μία από τις γέφυρες του ποταμού Έλβα, στο σημείο όπου συναντήθηκαν σοβιετικά και συμμαχικά στρατεύματα κατά την εισβολή τους στη Γερμανία με την ήττα πλέον των χιτλερικών δυνάμεων. Κορυφαία στιγμή της συνάντησης στο Torgau ήταν η παρακολούθηση της παρέλασης των λεγόμενων "Torgauer Geharnischten", των παλαιότερων γερμανών πολιτιφυλάκων, έφιππων και πεζών με παραδοσιακές στολές αναγεννησιακού τύπου καθώς η δημιουργία αυτών των σωμάτων ανάγεται σ' αυτή την εποχή.  Στις 8 Απριλίου πραγματοποιήθηκε ακδρομή στο Βερολίνο. Η ελληνική αντιπροσωπεία επέλεξε επίσκεψη στο "Pergamon museum" στο οποίο φιλοξενούνται αρχαιολογικοί θυσαυροί της Περγάμου.
  H συνάντηση των ομάδων στο Torgau έκλεισε με αποχαιρετιστήριο γλέντι στις 11-4-2006 όπου οι μαθητές χόρεψαν από κοινού παραδοσιακούς χορούς των χωρών τους, τους οποίους τις προηγούμενες μέρες είχαν διδάξει αντίστοιχα η ομάδα κάθε χώρας στις άλλες. Η ελληνική ομάδα παρουσίασε τους χορούς με παραδοσιακές στολές που είχε μεταφέρει μαζί της από την Ελλάδα.

Περισσότερες φωτογραφίες από την επίσκεψη στο Torgau Γερμανίας

   Επίσκεψη των μαθητών και καθηγητών από το Torgau και την Ajka στη Φαλάνη
  Από τις 16-2-2007 ως 21-2-2007 επισκέφτηκαν τη Φαλάνη δύο καθηγήτριες του σχολείου Torgau προκειμένου να αποφασίσουν και να συντονίσουν μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες του Γυμνασίου Φαλάνης Βράνα Γιαννούλα και Μανδραβέλη Χρυσούλα τη συνάντηση όλων των μαθητών και των συνοδών τους κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Φαλάνη.
   Η άφιξη μαθητών και καθηγητών από την Ajka και από το Torgau (συνολικά 8 μαθητών και 4 καθηγητών) έγινε την Κυριακή των Βαΐων 1-4-2007. Όλοι οι επισκέπτες μαθητές και μαθήτριες φιλοξενήθηκαν από οικογένειες παιδιών του Γυμνασίου Φαλάνης ως το Μ. Σάββατο οπότε έγινε η αναχώρησή τους για τις πατρίδες τους.
   Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν πάρα πολλές εκδηλώσεις που έδωσαν την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν τόπους και ιστορία της χώρας μας καθώς επίσης τα ήθη και τα έθιμά μας που σχετίζονται με τη Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα. Στις 2-4-2007 οργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαλάνης «ελληνική βραδιά» με εδέσματα, χορούς και παραδοσιακά τραγούδια και μετείχαν σ’ αυτήν όχι μόνο οι ομάδες του προγράμματος αλλά και παράγοντες της περιοχής και κάτοικοι του χωριού καθώς η εκδήλωση αγκαλιάστηκε πραγματικά απ’ όλο το χωριό, αποδεικνύοντας ότι ο Ξένιος Δίας είναι πάντα παρών.

   Άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν είναι:

  • επίσκεψη-ξενάγηση στη Λάρισα (αρχαίο θέατρο, πινακοθήκη, εγκαταστάσεις της τοπικής εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”.
  • επίσκεψη στη Βεργίνα,
  • επίσκεψη στα Μετέωρα
  • επίσκεψη στο Βόλο
  • συμμετοχή των παιδιών στο στολισμό του Επιταφίου το βράδυ της Μ. Πέμπτης
  • μαθητές και καθηγητές ακολούθησαν την Περιφορά του Επιταφίου τη Μ. Παρασκευή, κάτι που ήταν γι’ αυτούς πρωτόγνωρο και πάρα πολύ εντυπωσιακό.

   Το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου οι επισκέπτες μας αναχώρησαν για Γερμανία και Ουγγαρία ενθουσιασμένοι –όπως δήλωσαν οι ίδιοι- από τη φιλοξενία που απόλαυσαν κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα και γεμάτοι εμπειρίες.
   Με τη συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε το πρόγραμμά μας ήδη στο 2ο έτος και δε θα ζητηθεί συνεπώς ανανέωση για το 3ο έτος. Το Σχολείο έχει δημιουργήσει από τις δραστηριότητες των δύο ετών DVD, άλμπουμ φωτογραφιών και φυλλάδιο-έντυπο με τις εργασίες που είχε αναλάβει κάθε μαθητής.

Περισσότερες φωτογραφίες από την επίσκεψη στη Φαλάνη

 

(δημοσίευση στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
της Λάρισας στις 4-4-2006)

  Την Πέμπτη 6-4-2006 αναχωρεί για το Torgau της Γερμανίας ομάδα μαθητών της Α΄ Λυκείου Φαλάνης αποτελούμενη από τους: Κων. Αθανασιάδη, Ευαγ. Γκέκα, Ζήση Κιτσικούδη, Απ. Κλεισιάρη, συνοδούς καθηγητές τις κ. Γιαννούλα Βράνα και Χρυσούλα Μανδραβέλη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Sokrates-Comenius 1 με θέμα: «Τοπικές Γιορτές – Ήθη και Έθιμα». Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από άλλους μαθητές επισκέφθηκε ήδη τον Οκτώβριο του 2005 την Ajka της Ουγγαρίας, όπου μετείχε σε τρύγο και σε διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται με την ευκαιρία αυτού τόσο στην περιοχή της Αjka, όσο και σε διπλανές. Είχαν έτσι την ευκαιρία οι μαθητές και οι συνοδοί τους να επισκεφθούν τα αμπελοχώρια της λίμνης Balaton, κοντά στην Ajka, να γνωρίσουν ήθη και έθιμα, να δοκιμάσουν κρασιά και φαγητά της περιοχής. Επισκέφθηκαν επίσης την πρωτεύουσα Βουδαπέστη, όπου τους δόθηκε η δυνατότητα να θαυμάσουν το καταπληκτικό ουγγρικό Κοινοβούλιο, που κατατάσσεται μέσα στα εκατό σπουδαιότερα κτίρια στον κόσμο όλων των εποχών, και πολλά άλλα μνημεία. Οι μαθητές, Έλληνες και Γερμανοί (το πρόγραμμα είναι σύμπραξη τριών σχολείων), φιλοξενήθηκαν σε ουγγρικές οικογένειες μαθητών που μετέχουν στο πρόγραμμα. Το ίδιο θα γίνει και στο Torgau, καθώς ένας από τους στόχους του προγράμματος αυτού είναι, νέοι από διαφορετικές χώρες, μέσα από τη σύντομη έστω συμβίωση, να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής των άλλων, να αποκτήσουν σεβασμό και ανεκτικότητα στο διαφορετικό και ν’ αναπτύξουν φιλικές σχέσεις.