Δραστηριότητες  »   Εφημερίδα (2008)  »  Αρ. Φύλλου 2

Αποκριάτικα Έθιμα
Από τις μαθήτριες Βασιλική Κυδώνα, Αναστασία Λάκη

   Παλιότερα το Καρναβάλι γινότανε στον τόπο μας παντού με μασκαρεμένες ομάδες χορούς, γλέντια, σάτιρα και διάφορα ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε μέρος. Ήταν ευκαιρία για ξεφάντωμα, κρασί και χίλια δυο πειράγματα. Μεγαλύτερα κέντρα τέτοιου ξεφαντώματος ήτανε, όπως και σήμερα, η Πλάκα των Αθηνών, η Θήβα με τον περίφημο "βλάχικο γάμο" της και το Πατρινό Καρναβάλι. Στην Θήβα γίνεται και σήμερα ο "βλάχικο γάμος" που αρχίζει την Τσικνοπέμπτη και αποτελείται από το προξενιό, το γάμο δυο νέων και τελειώνει με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων. Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι γεμάτες από σατυρική αθυροστομία, κέφι, γλέντι και χορό. Στην Πάτρα γίνεται το μεγαλύτερο καρναβάλι της Ελλάδας και την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς γίνεται παρέλαση αρμάτων με επικεφαλής το ομοίωμα του θεού της Αποκριάς "Καρνάβαλου" και ακολουθία διάφορων άλλων έξυπνων μασκαρεμάτων, ενώ το κέφι δίνει και παίρνει. Στην Κοζάνη γίνεται το έθιμο του φανού, κατά το οποίο φωτιές και υπαίθρια γλέντια στήνονται σε διάφορες γειτονιές της πόλης.

   Στην Πλάκα, καθώς και σ' όλα γενικά τα μέρη, γυρνούν στους δρόμους οι άνθρωποι μεταμφιεσμένοι, μικροί και μεγάλοι, μπαίνουν στα δέντρα, πίνουν, χορεύουν, πειράζονται και γλεντούν. Τα τελευταία χρόνια το "καρναβάλι του Μοσχάτου" καταλαμβάνει τη πρώτη  θέση μεταξύ των Δήμων της Αττικής.

Καρναβάλι Τυρνάβου

   Ο Τύρναβος είναι η 5η (Πέμπτη) κατά πληθυσμό πόλη της Θεσσαλίας όπου είναι γνωστή για το Καρναβάλι της και το μοναδικό της έθιμο, το Μπουρανί. Το συγκεκριμένο έθιμο γίνεται κάθε χρόνο την Καθαρή Δευτέρα στον χώρο του Προφήτη Ηλία, ο οποίος φιλοξενεί Ζωολογικό Κήπο με πολλά ζώα (όπως ελάφια, μαϊμούδες, λάμα, στρουθοκαμήλους κλπ.)

Διεθνώς

   Μόνο οι Καθολικοί και οι ορθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζουν τις απόκριες, ενώ στην προτεσταντική βόρεια Ευρώπη δεν υπάρχουν. Στην Κολωνία και άλλες πόλεις του Ρήνου στην Γερμανία, το Καρναβάλι είναι σημαντικό κομμάτι της τοπικής παράδοσης και της κριτικής εναντίον της πολιτικής. Σύλλογοι και οργανώσεις προετοιμάζονται όλο το χρόνο για αυτές τις ημέρες. Επίσης, σημαντικό Καρναβάλι παρουσιάζουν η Βενετία στην Ιταλία και η Νίκαια στη Γαλλία. Το Καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο θεωρείται το μεγαλύτερο του κόσμου και το πολυπληθέστερο σε μια φαντασμαγορική κάθε φορά παρουσίαση όπου συνδυάζεται με παραδοσιακούς ξέφρενους χορούς όπως η Σάμπα..

Περιεχόμενα