Δραστηριότητες  »   Εφημερίδα (2008)  »  Αρ. Φύλλου 2

Φαλάνη
Συμμετείχαν Αγγ. Τσόπα, Μ. Μπούτλα, Ν. Μαλαμάς, Θ. Μανακούσιος

   Η Φαλάνη βρίσκεται στην κεντρική Θεσσαλία και συγκεκριμένα στην κεντρική Ελλάδα.

   Η Φαλάνη είναι ένα χωριό με ιστορία και ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Γιάννουλης. Το χωριό παλιά ονομάζονταν Φάλαννα, γιατί σύμφωνα με το μύθο υπήρχε μια νύμφη που ονομαζόταν Φάλαννα, η οποία ζούσε στον Πηνειό. Κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας η Φάλαννα, ονομάστηκε Τατάρι. Το 1881 όταν ελευθερώθηκε η Θεσσαλία, ελευθερώθηκε και η Φαλάνη. Έχει 4.000 κατοίκους και συνεχίζει να αναπτύσσεται ραγδαία. Το χωριό θα μπορούσατε να επισκεφτείτε πολύ εύκολα, αφού υπάρχει Αστική συγκοινωνία, από την Λάρισα καθημερινά. Η απόσταση από Λάρισα - Φαλάνη είναι μόνο 10 χλμ.  

   Τι μπορείτε να δείτε ;

   Πηγαίνοντας στη Φαλάνη θα μπορούσατε να επισκεφτείτε, το Δημοτικό Σχολείο, το οποίο χτίστηκε το 1975. Υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που έχει χτιστεί το 1862, με υλικά, πέτρες τις οποίες μάζεψαν από μια περιοχή, που ονομάζεται "Τατάρ Μαγούλα" και από το "Τζαμί", που υπήρχε στα βόρεια του χωριού. Ακόμη υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, η κατασκευή της οποίας διήρκεσε 18 χρόνια.

   Πνευματικό  Πολιτιστικό Κέντρο

   Επισκεπτόμενοι το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο, θα μπορούσατε να διαβάσετε πολλά από τα ιστορικά και λογοτεχνικά βιβλία που σώζονται στην μεγάλη βιβλιοθήκη. Στο πολιτιστικό κέντρο λειτουργούν ακόμη, τμήματα παραδοσιακών χορών, τμήματα γυμναστικής, ζωγραφικής, μουσικής, σκακιού και άλλα.

   Πολιτιστικά

   Την χρονική περίοδο από 18 έως 23 Μαΐου, διοργανώνονται προς τιμή των πολιούχων του χωριού, Αγίου Κων/νου και Ελένης, διάφορες εκδηλώσεις, όπως αγώνες ποδοσφαίρου, δρόμου, χορευτικά συγκροτήματα και φυσικά εκκλησιασμό με αρτοκλασία και περιφορά της εικόνας. Τον Σεπτέμβρη διοργανώνεται, για τέταρτη χρονιά, η γιορτή ροδακινιού, στην οποία συμμετέχουν πολλές γυναίκες, φτιάχνοντας διάφορα παραδοσιακά γλυκά και μαρμελάδες και τα προσφέρουν στους επισκέπτες.

   Πηγαίνοντας στη Φαλάνη θα μπορούσατε να γευτείτε το νόστιμο "κεμπάπ", το οποίο συνοδεύεται με πολλές άλλες λιχουδιές, σε μια από τις πολλές ταβέρνες, που υπάρχουν στο χωριό.

   Για τα παιδιά υπάρχουν πολλά πάρκα με φωτισμό και κούνιες, όπου μπορούν να παίξουν με ασφάλεια.

Περιεχόμενα