Ενημέρωση  »   Άρθρα   »  [arcl-0002]

Πώς θα είναι η καθημερινή μας ζωή στο μέλλον;

    Είναι χρήσιμο, κατά καιρούς, να αποκτάμε ενοράσεις για το τι μπορεί να φέρει το μέλλον στην προσωπική, καθημερινή ζωή μας. Πολλές πρόκειται να είναι οι καθοριστικές αλλαγές, και αναμφισβήτητα θα φέρουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις σε όλον τον κόσμο, άρα και στη χώρα μας. Μια σειρά από ενδιαφέρουσες προβλέψεις παρουσίασε προ καιρού ο επιστημονικός Οργανισμός World Future Society, στο περιοδικό του ''The Futurist'', με αφορμή τη νέα χιλιετία.

   Οι δέκα κορυφαίες προβλέψεις, όπως τις ιεράρχησε ο οργανισμός, είναι οι εξής:

 1. Ο αριθμός των ανθρώπων στη Γη, που θα φτάσει τα εκατό χρόνια ζωής, θα αυξηθεί από 135.000 που είναι σήμερα, σε 2,2 εκατομμύρια το 2050 (σκεφτείτε τα ασφαλιστικά ταμεία...).
 2. Μέχρι το 2010, συσκευές βιο-ελέγχου που θα φοριούνται στον καρπό του χεριού και θα μοιάζουν με ρολόγια, θα δίνουν στον κάτοχό τους πληροφορίες, κάθε λεπτό, για την κατάσταση της υγείας του (φανταστείτε συνέπειες για ασφαλιστικές, νοσοκομεία, φαρμακευτικές εταιρείες κ.λπ.).
 3. Η σωματική άσκηση θα εξαπλωθεί ως συνήθεια και θα επιτρέψει καλύτερη σωματική και νοητική υγεία (με προφανείς οικονομικές επιπτώσεις σε ατομικό και κρατικό επίπεδο).
 4. Μικροσκοπικά ηλεκτρονικά chips, εμφυτευμένα στο μπράτσο του ατόμου, θα δίνουν εντολές σε υπολογιστές, ενσωματωμένους σε διάφορες ''έξυπνες'' συσκευές (π.χ. καλοριφέρ, φώτα, πλυντήρια, κουζίνες κ.λπ.) που θα υπάρχουν στη νέα, επερχόμενη γενιά των ''έξυπνων'' κτιρίων.
 5. Τον 21ο αιώνα θα υπάρξει μεγάλη μείωση των γεννήσεων αλλά και πτώση των θανάτων κατά τη γέννα.
 6. Οι αγρότες θα γίνουν ''γενετικοί μηχανικοί'' και θα καλλιεργούν εμβόλια, όπως σήμερα το κάνουν με την τροφή (ένα από τα υπερ-αισιόδοξα οράματα της βιοτεχνολογίας).
 7. Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος θα διπλασιαστεί μέχρι το 2050 (σε αντίθεση με την άποψη ότι η χορτοφαγία κερδίζει πιστούς).
 8. Το 90% των περίπου 9.000 γλωσσών που υπάρχουν σήμερα, θα εξαφανιστεί στις επόμενες δεκαετίες.
 9. Η έλλειψη νερού θα απειλήσει 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους μέχρι το 2025.
 10. Ο ανθρώπινος πληθυσμός θα σταματήσει να αυξάνεται το 2035.

   Το ίδιο περιοδικό παρουσίασε, επίσης, τα πορίσματα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, σχετικά με το ποιες θα είναι οι δέκα κορυφαίες, ταχύτερα αναπτυσσόμενες και με τη μεγαλύτερη επίπτωση στην οικονομία και την κοινωνία τεχνολογίες, οι οποίες πρόκειται, καλώς ή κακώς, να μεταμορφώσουν την καθημερινότητά μας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Ιδού, λοιπόν, αυτό το ιδιόμορφο ''Top-10'':

 1. Οι φορητές συσκευές πληροφορικής αναδεικνύονται σε υπολογίσιμους ανταγωνιστές των επιτραπέζιων προσωπικών υπολογιστών: Μέχρι το 2003, υπολογίζεται ότι το 30% των καταναλωτών στις ανεπτυγμένες χώρες θα χρησιμοποιούν φορητές συσκευές για να συνδέονται με το Internet, να ανταλλάσσουν e-mails κ.λπ.
 2. Τα εναλλακτικά καύσιμα κερδίζουν έδαφος: Μέχρι το 2004 αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Toyota και η Ford θα εμφανίσουν στους δρόμους πειραματικά αυτοκίνητα με ''κυψέλες'' καυσίμων (fuel-cells).
 3. Η γεωργία ''ακριβείας'' γίνεται άκρως αποτελεσματική: Μέσα σε δέκα χρόνια από τώρα, στοιχεία από δορυφόρους και τρακτέρ με υπολογιστές θα μπορούν να αυξήσουν εντυπωσιακά την απόδοση των καλλιεργειών.
 4. Το ηλεκτρονικό ή εικονικό εμπόριο απογειώνεται: Ολο και περισσότεροι καταναλωτές θα αγοράζουν on-line προϊόντα και υπηρεσίες. Μέχρι το 2007 εκτιμάται ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της αμερικανικής οικονομίας, ενώ με μικρή καθυστέρηση θα ακολουθήσουν και οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
 5. Η τηλεόραση, αντί να επισκιαστεί, αποκτά νέα επιρροή και γίνεται βασικό στιλ ζωής μέχρι το 2010: Οι άνθρωποι στο σπίτι και στη δουλειά θα έχουν πρόσβαση σε τεράστιο όγκο πληροφοριών (εικόνες, μουσική κ.λπ.) μέσα από τεράστιες οθόνες, ενσωματωμένες στους τοίχους.
 6. Ερχονται οι ''ψηφιακοί'' βοηθοί: Μέχρι το 2007, με τη βοήθεια πολύ εξελιγμένου λογισμικού, θα δημιουργηθούν υπολογιστές-βοηθοί που θα αρχειοθετούν, θα απαντούν σε τηλέφωνα και θα γράφουν γράμματα..
 7. Η βιοτεχνολογία γίνεται κατεστημένο: Παρά τις αντιρρήσεις και τις αμφιβολίες, μέχρι το 2008 τα γενετικά μεταλλαγμένα φυτά και ζώα γίνονται συνήθης πραγματικότητα, ενώ αρχίζει να υλοποιείται η υπόσχεση της βιοτεχνολογίας για βελτιωμένες αποδόσεις της γεωργίας, ώστε να τραφεί ο ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός της Γης.
 8. Οι υπολογιστές σφετερίζονται τη δόξα των γιατρών: Μέχρι το 2009 ισχυρά υπολογιστικά συστήματα, φορητά και επιτραπέζια, αναλαμβάνουν καθήκοντα γιατρών, κρατώντας ιατρικά ιστορικά, κάνοντας διαγνώσεις, γράφοντας συνταγές και παρακολουθώντας την εξέλιξη των ασθενών.
 9. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επιτέλους, σπάνε το μονοπώλιο των στερεών καυσίμων: Μέχρι το 2010 η ενέργεια από τον ήλιο, τον άνεμο, τη γεωθερμία, τη βιομάζα, τη ροή των υδάτων κ.ά. καλύπτει πια το 30% των παγκόσμιων αναγκών, επισκιάζοντας το πετρέλαιο.
 10. Τα έξυπνα ρομπότ γίνονται εξυπνότερα και ικανότερα: Μέχρι το 2010 μπορούν να κάνουν πολύπλοκες δουλειές στα εργοστάσια και όχι απλές συναρμολογήσεις, ενώ μπορούν παράλληλα να βοηθάνε τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

   Συνδυάστε όλα τα παραπάνω που θα έχουν γίνει, λίγο-πολύ, πραγματικότητα, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του αμερικανικού πανεπιστημίου, σε δέκα μόλις χρόνια από τώρα, και σκεφτείτε αν το ισοζύγιο είναι θετικό ή όχι. Τελικά, είναι θέμα υποκειμενικής αξιολόγησης. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πάντως, κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την τεχνολογική αλλαγή, την κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης.

Πηγή: ΑΠΕ

Περιεχόμενα