Ενημέρωση  »   Άρθρα   »  [arcl-0004]

Οικιακά δίκτυα: ένα επαναστατικό μοντέλο διαβίωσης

   Το Internet αλλάζει γρήγορα, σε όλο τον κόσμο, τον τρόπο που μαθαίνουμε, επικοινωνούμε, εργαζόμαστε, ψωνίζουμε κ.λπ. Μια σημαντική εξέλιξη που σε λίγα χρόνια θα αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα, για τις πιο ανεπτυγμένες χώρες τουλάχιστον, είναι η σταδιακή δικτύωση των σπιτιών μας στο Internet. Η εξέλιξη αυτή καθίσταται εφικτή, καθώς η τεχνολογία των δικτύων κάνει αλματώδη βήματα, με πιο σημαντική βελτίωση την έλευση του Internet επόμενης γενιάς (broadband - ευρείας ζώνης ή ευρυζωνικό), είτε ενσύρματου είτε ασύρματου, που επιτρέπει τη μεταφορά πολύ μεγαλύτερης ποσότητας δεδομένων (κειμένου, βίντεο, ήχου) σε σχέση με σήμερα, και σε πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες.

   Η πιο προηγμένη σε αυτόν τον τομέα χώρα, όπως άλλωστε συμβαίνει καθ΄ όλη την πορεία του Internet και της ''νέας οικονομίας'', είναι οι ΗΠΑ, όπου σιγά-σιγά τοποθετείται από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες η σχετική δικτυακή υποδομή, με τη βοήθεια και σχετικών επιδοτήσεων από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Yankee Group, εκτιμάται ότι μέχρι το 2004 τα αμερικανικά νοικοκυριά που θα χρησιμοποιούν οικιακή δικτύωση, θα φθάσουν τα 10 εκατ. από μόλις 650.000 σήμερα και οι πωλήσεις σχετικού εξοπλισμού οικιακής δικτύωσης θα εκτιναχθούν στα 3,28 δισ. δολ. από 174 εκατ. δολ. το 1999. Αν συνυπολογιστεί πως μέχρι την ίδια χρονιά (2004) προβλέπεται ότι τα αμερικανικά νοικοκυριά με πρόσβαση υψηλής ταχύτητας (ευρείας ζώνης) στο Internet θα φθάσουν τα 16,6 εκατ. έναντι 1,4 εκατ. στο τέλος του 1999, γίνεται κατανοητή -μέσα από το συνδυασμό των δύο παραπάνω τάσεων- η ψηφιακή επανάσταση που συντελείται.

   Ολες οι συσκευές του σπιτιού (υπολογιστές, εκτυπωτές, τηλέφωνα, στερεοφωνικά hi-fi, φωτιστικά, κλιματισμός, ''λευκές'' οικιακές συσκευές όπως ψυγείο, φούρνος, πλυντήριο κ.λπ.) θα διασυνδεθούν μεταξύ τους σταδιακά μέσω της δικτυακής πλατφόρμας. Ταυτόχρονα, αυτό το εσωτερικό δίκτυο (το ''δικτυωμένο σπίτι'') θα διασυνδέεται με τον έξω κόσμο (με το Διαδίκτυο) στέλνοντας και λαμβάνοντας πληροφορίες σε συνεχή βάση. Αυτό στην πράξη θα μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Θα μπορεί π.χ. κάποιος να έχει ταχεία πρόσβαση στο γραφείο του και γενικότερα στη δουλειά του, στέλνοντας και παίρνοντας στοιχεία σαν να ήταν εκεί. Θα ευνοηθεί έτσι περαιτέρω η τηλε-εργασία. Η εξέλιξη αυτή θα ενισχυθεί και από την άνθηση όλο και περισσότερων ιδιωτικών δικτύων (virtual private networks), που ''στήνουν'' οι εταιρείες, προκειμένου να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους υπαλλήλους τους, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο οι τελευταίοι. Τα δίκτυα αυτά έχουν (αντίθετα με το Internet που είναι δημόσιο και άρα ευάλωτο στον τομέα της ασφάλειας, όπως βλέπουμε και από τις συνεχείς επιθέσεις hackers κατά εταιρειών) το πλεονέκτημα της εξασφάλισης του απόρρητου της επικοινωνίας και μεταφοράς των δεδομένων, ακόμα κι όταν κάποιο στέλεχος από την κουζίνα του σπιτιού του βρίσκεται σε επαφή με τη διοίκηση της εταιρείας του. Εξάλλου, η δικτύωση του σπιτιού καλύπτει και άλλη μια ανάγκη των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών: Είναι φορές που έχουν δημιουργήσει ομάδες έργου, διασκορπισμένες σε όλον τον πλανήτη, οι οποίες πρέπει να επικοινωνούν τακτικά μεταξύ τους για την πρόοδο του έργου, όμως εμποδίζονται να το κάνουν σε ώρες γραφείου, λόγω της διαφοράς της ώρας στις διάφορες χώρες του πλανήτη. Η λύση δεν είναι παρά η δουλειά σε ένα σπίτι που να προσφέρει όλες τις ευκολίες του σύγχρονου γραφείου, δηλαδή να είναι πρωτίστως δικτυωμένο. Και όχι απλώς δικτυωμένο, αλλά να επιτρέπει ευκολίες όπως η τηλε-διάσκεψη (video-conference) που όμως απαιτεί βελτιωμένη δικτυακή υποδομή ευρείας ζώνης για μεγάλες ταχύτητες και μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων.

   Κατά τον ίδιο τρόπο θα ευνοηθεί η τηλε-εκπαίδευση, αφού τα παιδιά θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε περιβάλλον πολυμέσων και θα επικοινωνούν με τους δασκάλους τους (πραγματικούς ή εικονικούς) από απόσταση. Ανάλογη ''επανάσταση'' θα συμβεί και στο χώρο της ψυχαγωγίας και του θεάματος, αφού θα μπορεί π.χ. κάποιος όχι μόνο να συνδέεται με το Internet από την τηλεόρασή του (κάτι που ήδη γίνεται και σήμερα σε κάποιο βαθμό) αλλά και να ''κατεβάζει'' το βίντεο της αρεσκείας του απευθείας από την τηλεόραση μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Παράλληλα θα μπορεί κανείς να στέλνει από μακριά (μέσω Internet) εντολές στις συσκευές του σπιτιού του (π.χ. ''άναψε το κλιματιστικό πριν έρθω'' ή ''βάλε μπροστά το πλυντήριο''). Ηδη, πολλές εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές οικιακές συσκευές τρέχουν να προλάβουν τον ανταγωνισμό και να πάρουν έγκαιρα θέσεις στη νέα αγορά που ξεπροβάλλει, των ''έξυπνων'', δικτυωμένων και αυτοματοποιημένων συσκευών.

   Δεν λείπουν αυτοί που ήδη οραματίζονται ευπροσάρμοστα οικοδομικά υλικά που θα ανταποκρίνονται στις εντολές του κατόχου του σπιτιού, όπως π.χ. υαλοπίνακες παραθύρων που θα αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τον καιρό ή την ώρα της ημέρας ή απλώς τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη. Μπορεί επίσης να φανταστεί κανείς έπιπλα και άλλα αντικείμενα που έχουν ενσωματωμένες συσκευές, οι οποίες παρέχουν στους κατόχους τους συνεχή πρόσβαση σε δεδομένα. Και ακόμα οδηγούμαστε, καθώς φαίνεται, σε συσκευές (π.χ. πλυντήρια) που, σε περίπτωση βλάβης ψηφιακής φύσης, θα έχουν την ικανότητα να συνδέονται μόνα τους στο Internet και να αυτοδιορθώνονται! Κατασκευάστριες εταιρείες όπως οι Whirlpool, Sharp, Panasonic κ.ά. σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες δικτύων (όπως η Cisco) ήδη αναπτύσσουν σχετικά προϊόντα που επικοινωνούν με το Internet και ''κατεβάζουν'' μέχρι και συνταγές μαγειρέματος.

   Το επόμενο βήμα, όπως και με τους υπολογιστές, θα είναι η ενσωμάτωση, σε όλες αυτές τις συσκευές, της δυνατότητας αναγνώρισης φωνής και άλλων αισθητήρων, ώστε να προσαρμόζονται αυτόματα στο περιβάλλον, ανάλογα με το ποιος βρίσκεται στο δωμάτιο (του οποίου θα ξέρουν εκ των προτέρων τις προτιμήσεις...). Βέβαια, όλα αυτά θα πάρουν κάποιο χρόνο. Οι κατασκευάστριες εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν μεγάλη ζήτηση (άρα συγκρατούν και την προσφορά τους), καθώς η δικτυακή υποδομή μέχρι τα σπίτια δεν υπάρχει ακόμα σε μεγάλο βαθμό, ενώ πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη, προς το παρόν, συγκεκριμένων και ενιαίων τεχνικών προδιαγραφών για τον εξοπλισμό οικιακής δικτύωσης.

Περιεχόμενα