Ενημέρωση  »  Βιβλιοπαρουσίαση


uparrow.gif (61 bytes)alximistis.jpg (13803 bytes)Ο Αλχημιστής
Paolo Coelho
Μετάφραση Μαρία Φερρέιρα Χιδίρογλου
Εκδόσεις Λιβάνη, 1996

   Ένας νεαρός Ισπανός, ο Σαντιάγκο, αποφασίζει να αναζητήσει τη μοίρα του. Η αναζήτησή του θα τον οδηγήσει στη Σαχάρα και τις Πυραμίδες της Αιγύπτου. Στο ταξίδι του θα γνωρίσει σοφούς βασιλιάδες και αλχημιστές.

   Ακολουθώντας τα σημάδια της μοίρας, θα συναντήσει μυστηριώδεις ανθρώπους και θα έρθει αντιμέτωπος με παράξενες καταστάσεις. Έτσι, θα τεθούν τα θεμελιώδη ερωτήματα της ύπαρξης που θα τον αλλάξουν για πάντα. Θα ανακαλύψει, όμως, ότι όταν μπορεί κανείς να συγκεντρωθεί στο παρόν, τότε είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Όπως είπε και ο ίδιος ο συγγραφέας μιλώντας για τον ΑΛΧΗΜΙΣΤΗ, "το σύμπαν συνωμοτεί για να μας βοηθήσει όταν προσπαθούμε να ζήσουμε το προσωπικό μας όνειρο".

   Μετά από αυτό το συγκλονιστικό βιβλίο, όπου συναντιέται ο μυστικισμός του Μεσαίωνα με το τραγούδι της ερήμου ο Coelho μας ανοίγει το παλιό μονοπάτι για τη γνώση του κόσμου: αυτό που περνά από την καρδιά.


uparrow.gif (61 bytes)alximistis.jpg (13803 bytes)Το Πέμπτο Βουνό
Paolo Coelho
Μετάφραση από τα πορτογαλικά Ρέα Γιαννοπούλου
Εκδόσεις Λιβάνη, 1998

   Το Πέμπτο Βουνό αφηγείται την ιστορία ενός άντρα, του προφήτη Ηλία, που έλαβε εντολή Κυρίου να εγκαταλείψει το Ισραήλ.

   Σε έναν κόσμο που κυριαρχούν οι προλήψεις, οι θρησκευτικές διαμάχες και οι βαθιά ριζωμένες παραδόσεις, ο νέος προφήτης θα έρθει αντιμέτωπος με μια χιονοστιβάδα γεγονότων που θα τον οδηγήσουν σε μια πρόσωπο με πρόσωπο μάχη με το Θεό.

   Η ιστορία του προφήτη Ηλία μετασχηματίζεται εδώ σε ένα σημαντικό μάθημα σχετικά με την αξία της ελπίδας για το σύγχρονο άνθρωπο. Μέχρι ποιου σημείου μπορούμε να προκαλέσουμε το πεπρωμένο μας; Αυτή είναι η ερώτηση που πλανιέται στον αέρα του Πέμπτου Βουβού, ώστε ο καθένας από μας να βρει τη δική του απάντηση.


uparrow.gif (61 bytes)oxthes.jpg (12167 bytes)Στις όχθες του ποταμού Πιέδρα κάθισα κι έκλαψα
Paolo Coelho
Μετάφραση Ντίνα Σιδέρη
Εκδόσεις Λιβάνη, 1995

   Μια ερωτική ιστορία κλείνει μέσα της όλα τα μυστικά του κόσμου. Η Πιλάρ και ο σύντροφός της που γνωρίζονταν από παιδιά, αλλά χώρισαν στην εφηβεία, ξαναβρίσκονται ύστερα από 11 χρόνια. Εκείνη μια γυναίκα που η ζωή την είχε μάθει να είναι δυνατή και να μην παρασύρεται από τα συναισθήματά της. Εκείνος ένας άντρας που κατέχει το θείο χάρισμα να γιατρεύει τους άλλους και αναζητά μέσα στη θρησκεία μια λύση για τις εσωτερικές συγκρούσεις του.

   Τους ενώνει η επιθυμία να αλλάξουν και ν' ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Για να το πετύχουν, θα πρέπει να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια: το φόβο του να δίνεσαι, την αίσθηση οτι λαθεύεις, τις προκαταλήψεις.

   Ο Πάουλου Κουέλιου, που αναφέρεται με ποίηση και σύγχρονους διαλόγους σε μια ερωτική συνάντηση μας βυθίζει, επίσης, και στα μυστήρια της θεότητας, γιατί, όπως μας θυμίζει, η "πνευματική δοκιμασίας είναι, πρώτα απ' όλα, μια πρακτική δοκιμασία αγάπης".

   Ένα βιβλίο συγκινητικό, διαυγές που στέλνει μηνύματα ζωής.


uparrow.gif (61 bytes)skoteinos.jpg (13653 bytes)Μέσα από το Σκοτεινό Καθρέφτη
Jostein Gaarder
Μετάφραση Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις Λιβάνη, 1998

   «Βλέπουμε τον κόσμο μέσα από έναν καθρέφτη. Κι είναι ο κόσμος ένα μεγάλο μυστήριο για μας: "Δι' εσόπτρου εν αινίγματι". Καμιά φορά καταφέρνουμε να ρίξουμε μια ματιά απ' την άλλη μεριά, να δούμε τι κρύβεται πίσω α΄' τον καθρέφτη. Αν καθαρίζαμε όλο τον καθρέφτη και τον κάναμε γυαλί διάφανο, θα βλέπαμε φυσικά πολύ περισσότερα πράγματα. Μόνο που δεν θα μπορούσαμε πια να δούμε τον εαυτό μας. Γιατί το γυαλί δε θα 'ταν πια καθρέφτης...»


uparrow.gif (61 bytes)gelotopoios.jpg (14634 bytes)Ο Βασιλιάς, ο Σοφός και ο Γελωτοποιός
Shafique Keshavjee
Μετάφραση Ελένη Ψυχούλη
Εκδόσεις Λιβάνη, 1998

   Μετά από κάποια περίεργα όνειρα, ο Βασιλιάς μιας μακρινής χώρας, ακολουθώντας τις συμβουλές του Σοφού του και του Γελωτοποιού του, αποφασίζει να συγκαλέσει τον πρώτο Μεγάλο Αγώνα των Θρησκειών. Οι διαγωνιζόμενοι είναι αθλητές υψηλών επιδόσεων, τομέας τους ο αθεϊσμός και όλες οι μεγάλες θρησκείες του κόσμου. Αναζητώντας την αιώνια Ομορφιά. και την απόλυτη Σοφία, θα κάνουν τα πάντα ώστε να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να επικοινωνήσουν με τους άλλους κινητοποιώντας όλο τους το είναι.

   Τι γίνεται, όμως, όταν συναντιούνται ένας εβραίος, ένας μουσουλμάνος, ένας ινδουϊστής, ένας βουδιστής, ένας χριστιανός και ένας άθεος;

   Ποιος θα βγει νικητής από αυτή την αναμέτρηση;

   Ένας υπέροχος μύθος, όπου οι θρησκείες βρίσκονται στην καρδιά μιας συναρπαστικής αφήγησης.