Μορφολογία εδάφους    Οικονομική εξέταση    Παιδεία-Εκπαίδευση    Πολιτική εξέταση    Ιστορία 

Γεωγραφική θέση

   Η Ελλάδα είναι ανεξάρτητο κράτος της ΝΑ Ευρώπης.

Θέση
   Η Ελλάδα βρίσκεται στη ΝΑ άκρη της Ευρώπης και καταλαμβάνει το νότιο τμήμα της Βαλκανικής Χερσονήσου. Είναι χώρα βαλκανική και εισχωρεί βαθιά στα νερά της Μεσογείου. Αποτέλεσμα μία χερσόνησο. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι, ανάμεσα στην Ανατολή και Δύση. Τα νησιά  της στο Αιγαίο στάθηκαν, από τα πανάρχαια χρόνια, η γέφυρα,  που βοήθησε τους Έλληνες να επικοινωνήσουν με τους λαούς της Ασίας και της Β. Αφρικής και να γνωρίσουν τους πολιτισμούς τους. Η κρίσιμη ετούτη γεωγραφική θέση της χώρας μας επηρέασε σοβαρά και τις  ιστορικές τύχες της. κρατώντας μία τέτοια στρατηγική θέση- κλειδί στη Μεσόγειο, στάθηκε κέντρο πολλών συγκρούσεων ποικιλώνυμων λαών.

Σύνορα
   Η Ελλάδα συνορεύει βόρεια με την Αλβανία, Δημοκρατία των Σκοπίων και Βουλγαρία. Νότια βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος. Προς ανατολικά συνορεύει με την Ευρωπαϊκή Τουρκία και βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος. Προς τα δυτικά βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος. Τα σύνορα της χώρας προς τους γείτονες της έχουν σύνολο 1170,20 χλμ. Πιο συγκεκριμένα, το μήκος των συνόρων της είναι ως εξής: με την Αλβανία 246,70 χιλιόμετρα, με τη Δημοκρατία των Σκοπίων 256,8 χιλιόμετρα, με τη Βουλγαρία 474,70 χιλιόμετρα και με την Τουρκία 203 χιλιόμετρα. Ακραία σημεία της χώρας είναι: στο βοριά το χωριό Ορμένιο της Ορεστιάδας, στο νότο το νησί Γαύδος, ανατολικά το νησάκι Στρογγυλή, στα Δωδεκάνησα και στα δυτικά το νησάκι Οθωνοί κοντά στην Κέρκυρα.

Έκταση
  
Η συνολική έκταση της χώρας είναι 131944 τ. χλμ. Η Ελλάδα χωρίζεται σε ηπειρωτική και νησιώτικη. Η ηπειρωτική Ελλάδα έχει έκταση 106778 τ. χλμ. και είναι χωρισμένη στα παρακάτω γεωγραφικά διαμερίσματα:1) Ήπειρος 2)Μακεδονία 3)Θράκη 4)Θεσσαλία 5)Στερεά Ελλάδα και Εύβοια 6)Πελοπόννησος. Η νησιώτικη Ελλάδα έχει έκταση 25166 τ. χλμ.

Πληθυσμός
   Ο πληθυσμός της Ελλάδας κατά την απογραφή του 1991 ήταν 10.264.156 κατοίκους.

Πυκνότητα πληθυσμού
   Η πυκνότητα του πληθυσμού το 1991 ήταν 78,1 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Πρωτεύουσα
   Αθήνα, με 3.523.407 κατοίκους(1991) ως πολεοδομικό συγκρότημα.